Image Image Image Image Image

zelená knižnica

Najznámejšou edíciou vydavateľstva Slovenský Spisovateľ je ZELENÁ KNIŽNICA.

Už niekoľko rokov je vnímaná ako záruka dobrého napínavého čítania.

Scroll to Top

Na vrch

Novinky

11

feb
2020

V kategórii: Novinky

Vydal: Slovenský spisovateľ

VARILA SOM PRE PICASSA: Lahodná zmes romantiky, tajomstiev a francúzskej kuchyne

Dňa11, feb 2020 | V kategórii: Novinky | Vydal: Slovenský spisovateľ

V podmanivom príbehu inšpirovanom málo známym obdobím života Pabla Picassa preplieta autorka fiktívne postavy s historickými na pozadí čarovného južného Francúzska. Román plný farieb a prekvapujúcich dejových zvratov rozpráva o umení, provensalskej kuchyni, rodinných vzťahoch a sile tvorivého prístupu k životu.

Varila som pre Picassa

Provensalsko, jar 1936. V ospalom prímorskom mestečku Juan-les-Pins sedemnásťročná Ondine pracuje v rodinnej reštaurácii Café Paradis. Z každodennej rutiny ju vytrhne príchod nového hosťa z Paríža, ktorý si želá, aby mu obedy servírovali v neďalekej vile. Tým tajomným hosťom nie je nik iný ako slávny Pablo Picasso, ktorý sa práve ocitol na životnej i umeleckej križovatke a dúfa, že pobyt pri mori mu pomôže načerpať nové sily. Na rozdiel od neho mladučká Ondine iba začína objavovať svoje schopnosti, talent i túžby. Stretnutie s Picassom na dlhé roky ovplyvní jej život, aj keď každý z nich pôjde ďalej vlastnou cestou.

New York, súčasnosť. Keď sa úspešná hollywoodska maskérka Céline vráti domov na Vianoce, dozvie sa od mamy, že starká Ondine kedysi varila pre Picassa a vraj od neho dokonca dostala obraz. Po nečakanom údere osudu sa Céline vydá na juh Francúzska, aby tam pátrala po tajomstvách rodinnej histórie. V opojnej atmosfére Azúrového pobrežia a s pomocou niekoľkých excentrických priateľov z kurzu varenia napokon objaví nielen pravdu o sebe a svojej rodine, ale získa aj odvahu žiť naplno.

Camille Aubray, americká spisovateľka študovala tvorivé písanie na Londýnskej univerzite a na Humber College v Toronte. Pracovala na scenároch denných seriálov One Life to Live a Capitol a učila tvorivé písanie na Newyorskej univerzite. Žije striedavo v Connecticute a na juhu Francúzska. Varila som pre Picassa je jej prvý román.

Z anglického originálu Camille Aubray: Cooking for Picasso, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Ballantine Books, an imprint of Random House, a division of Penguin Random House LLC, New York 2016, preložila Veronika Maťúšová.

Titul VARILA SOM PRE PICASSA vychádza na 416  stranách, odporúčaná cena 14,90 €.

Tags |